sauva2.gif (1739 bytes)

Everstiluutnantti Lars Rönnqvist, kenraali Gustav Hägglund ja Marsalkan veljenpoika kreivi C.G. Mannerheim ovat asettuneet marsalkan kantapöytään


Under Högkvarterts vistelse i S:t Michel etablerades en standardkonsistens för den brännvinssup som serverades vid Mannerheims bord. Mannerheim var nämligen missnöjd med Alko-bolagets sk. stickvins dåliga kvalitet, och han gav sin adjutant som uppgift att hitta på något tillägg för att täcka smaken.


Marskin ryyppyresepti Mannerheim-museossaKonsistensen blev i proportion: En liter Rajamäki akvavit, 2 cl torr fransk vermut och 1 cl gin. Denna sup har getts namnet Marskens sup och konsistensen har man sedermera försökt bibehålla oförändrad. Problemet är, att de krigstida ingredienserna inte mera finns tillgängliga.

I ryska armén hörde en sup till måltiden och glaset fylldes till brädden, för att måttet inte skulle bli knappt. Mannerheim förutsatte även i högkvarteret, att glaset skulle fyllas till brädden och man fick inte spilla drinken när man drack. Även denna tradition hör outplånligt till Marskens sup.

Marskin ryyppy

 

 

 

 

Andra världskriget | Stillahavskriget | Vinterkriget | Högkvarteret | Mannerheimlinjen | Vilho Petter Nenonen | K.L. Oesch | Harald Öhquist | Paavo Talvela | Fortsättningskriget |Transiteringsavtalet | Risto Ryti | Den Karelska dagordern | Erik Heinrichs | A.F. Airo | Hugo Österman | Marskens sup | Mannerheim-korset | Hederstiteln Marsalken av Finland | Luftkriget och luftstridskrafterna

Etusivulle

LEVNADSLOPPET | SLÄKTBAKGRUNDEN | UPPVÄXTIDEN | MILITÄRKARRIÄRENFRIHETSKRIGET | RIKSFÖRESTÅNDARE 1918-1919 | I DET CIVILA | FÖRSVARSRÅDET | ÖVERBEFÄLHALVAREN 1939-1946 | REBUBLIKENS PRESIDENT 1944-1946 | PENSIONÄRSÅREN | SPECIALOMRÅDEN | SÖK